Samen verenigen we uitdagingen voor landbouw, natuur, energie, klimaat en verstedelijking tot bruikbare perspectieven op de levende landschappen van de toekomst. Een greep uit onze producten en diensten voor ontwerpend onderzoek:
Sterke landschappen vragen om samenhang en een duidelijke focus bij het verbinden van grote opgaven met kleine details. Onze kracht is het zoeken naar oplossingen buiten de gebaande paden. Daarvoor communiceren we met sterke beelden die een zeker verlangen oproepen. We opereren in een breed netwerk van landschapsbeheerders, boeren, overheden, ontwikkelaars, bedrijven en culturele sector. Zo schakelen we snel tussen ontwerp, beleid en specifieke inhoudelijke kennis. Vanuit ervaring in diverse ontwerp- en onderzoekprojecten begrijpen we het Nederlandse landelijke en stedelijke gebied, de belangen en de inhoudelijke complexiteit van landschappelijke ontwerpvraagstukken. Dit verlamt ons niet, maar geeft ons het vertrouwen om te werken aan rake perspectieven.
Nieuwe vormen van wonen en landschap, natuurontwikkeling, logistiek en bedrijvigheid, transformatie van het landelijk gebied, klimaat en watervraagstukken. Allemaal hebben ze impact op de ruimte. Hoe werkt dat precies? Wat zijn drijvende krachten? Hoe kunnen we daar als maatschappij invloed op uitoefenen, wat is onze rol en welke perspectieven levert het op? Met ontwerpend onderzoek kunnen we voor verschillende ruimtelijke thema’s het speelveld verkennen en handvatten bieden voor slimme keuzes en het maken van de juiste afwegingen. We schuwen heilige huisjes niet en durven te prikkelen. Je bent gewaarschuwd!
Op verschillende manieren zetten we kennis over de levensloop van het landschap in om de toekomst van dat landschap vorm te geven. Het verleden informeert ons over bodem, water en verstandig landgebruik. Het herwaarderen van landschappelijke elementen en structuren zorgt voor menselijke maat en herkenbaarheid bij de transformatie naar nieuwe robuuste landschappen.
Zonder mensen geen landschap. Het betrekken van mensen bij hun leefomgeving is een uitdaging op zichzelf. Wij worden blij van trajecten waar professionele kennis wordt gekoppeld aan de bevlogenheid van inwoners en ondernemers. Niet om plannen ergen “door te duwen”, maar juist om samen uit te vinden hoe een gemeenschap zelf het heft in handen kan nemen om vorm te geven aan haar leefomgeving.
Soms kan het zinvol zijn om voor een gebied of een specifiek vraagstuk een aantal scenario’s te verkennen. Het vormgeven van de uitgangspunten is dan vaak minstens zo belangrijk als het uitwerken van de verschillende transitiepaden. Wij hebben ervaring met zowel integrale scenario’s als basis voor samenhangende gebiedsontwikkeling als meer thematisch ingestoken scenario’s. Soms verkennen we uitersten om te prikkelen en soms kiezen we voor kleine nuances om besluitvorming vooruit te helpen. Scenario’s zijn voor ons altijd een middel om processen in gang te zetten en geen doel op zich.
Vanuit onderzoek en met de inzet van ontwerpvaardigheden komt vaak een aantal kansen tevoorschijn. Kansen om met nieuw elan vorm te geven aan het landschap. Bijvoorbeeld door te werken met natuurlijke processen, door gebruik te maken van cultuurhistorische elementen, door in te spelen op specifieke ontwikkelingen of door opportunisme vanuit geldend beleid. Wij brengen de kansen op onze eigenwijze eigen wijze in kaart. Ook vertalen we kansen vaak naar bouwstenen: elementen en structuren die je kan realiseren om het landschap een boost geven.
Het traditionele ambacht van de landschapsarchitect. Met visies, landschapsplannen, stedenbouwkundig ontwerp, verbeeldingen en technische details brengen we ideeën tot leven.
Boeren en grondeigenaren houvast bieden om met vertrouwen aan de toekomst te werken. Wij helpen bij het integreren van bomen en struiken in duurzame, innovatieve en volhoudbare productiesystemen.