Ons uitgangspunt is altijd om plekken mooier, beter en vitaler te maken dan ze waren. Met oog voor detail, verlangen naar kwaliteit en zicht op het grotere plaatje werken we aan ontwerpen om jou én onszelf blij te maken. Soms met concrete en daadkrachtige plannen en soms met uitgebreide en op het landschap gebaseerde visies. Onze producten:
De basis voor iedere ruimtelijke ontwikkeling is een goed plan. Wij zijn gewend om op elk schaalniveau toe te werken naar een fraai ontwerp, vaak vanuit een helder concept. We pakken dit projectmatig aan, zodat er van twee kanten duidelijkheid is over de planning en het gewenste resultaat.
Veel landschappelijke kwaliteiten zijn in een ver verleden gevormd. De enige constante in het landschap is verandering: elke generatie voegt nieuwe dingen toe. De uitdagingen waar we in het landelijk gebied voor staan, vragen om een proactieve aanpak met respect voor wat er al is.
Een landschapsbiografie is een kennisdocument dat daarbij kan helpen. Het document biedt inzicht in de levensloop van het landschap en benoemt de belangrijkste kenmerken en kwaliteiten. Zo kan het dienen als onderlegger voor beleid en gebiedsprocessen. Met visie en ontwerp voortborduren op deze kennis, levert kansen om het landschap te behouden en versterken.
Wij maken landschapsbiografieën en daarop voortbordurend ook landschapsvisies en uitgangspunten voor ruimtelijk beleid. Ook maken we dorpsbiografieën, waarbij de focus meer ligt op de gebouwde omgeving in dorpen en kleine steden. Om de hoogste kwaliteit te kunnen leveren, werken we voor biografieën samen met verschillende landschapshistorici en archeologen uit ons netwerk.
Gebiedsontwikkeling en ruimtelijke planprocessen zijn complex. Het landschap staat onder druk, gebiedsdoelen vragen om aanpassingen en vele belanghebbenden zoeken ruimte voor hun initiatief. Wij begrijpen het landelijk gebied en haar vraagstukken als geen ander. We werken met oog voor verplichtingen en eisen, oor voor de mensen in het gebied en we zijn een motor om de zaak te inspireren en in beweging te zetten. Met een gebiedsvisie of ruimtelijk perspectief geven we richting aan ruimte. Een goede visie verenigt verschillende ruimtevragers in één plan en vormt de basis voor beleid, strategie en ontwikkeling.
Eerlijk is eerlijk: we doen het niet veel, maar we zijn er uitstekend op toegerust om ook stedenbouwkundige plannen te maken. Soms komt het voorbij en dan duiken we er graag in om met een nieuwsgierige en onderzoekende houding vorm te geven aan nieuwe woonomgevingen. Slimme verkaveling en een sterke relatie met het landschap staan dan voor ons centraal. Liefst met vernieuwende vormen van wonen en samenleven, zoals bij het initiatief WoonCo (woonco.org) waar we deel vanuit maken. Dus wil je een stedenbouwkundig plan, maar net even anders? Dan ben je bij ons misschien wel aan het juiste adres!
Plekken in steden en dorpen waar je groene hart sneller van gaat kloppen, daar houden wij van. In vele en verschillende omgevingen, leggen wij de ruimtelijke puzzel om alle functies, eisen en wensen een eigen plekje te geven in de openbare ruimte. Om een hoge kwaliteit te halen en alle stadsbewoners (inclusief de vogels en insecten) gelukkig te maken, is het van het grootste belang om gedurfde keuzes te maken en samen te bepalen wat het meest belangrijk is.
Landgoederen en buitenplaatsen zijn landschappen die op zichzelf staan. Vaak met een geheel eigen stijl en geschiedenis. Wij ontwerpen aan landgoederen om ze met respect voor de historische kwaliteiten klaar te maken voor de toekomst. Bijvoorbeeld door plannen voor revitalisering van het groene erfgoed, door het integreren van nieuwe functies, het opknappen van elementen als paden en parkmeubilair of door het studeren op andere verdienmodellen en de landschappelijke impact daarvan. Ook maken we ontwerpen voor nieuwe landgoederen, gekoppeld aan een NSW-rangschikking.
Op en om het erf gebeurt van alles. Bedrijven breiden uit, verbreden, maken een doorstart of stoppen met de huidige activiteit en gaan wat anders doen. De landschappelijke inrichting van het erf vraagt dan om aandacht. Enerzijds om er voor te zorgen dat alles werkt in functionele zin, anderzijds om er voor te zorgen dat het totale erf aantrekkelijk is en past in het omringende landschap. Wij maken landschappelijke inrichtingsplannen voor erven die voldoen aan vergunningseisen en tegelijkertijd energie geven om de toekomst op het erf anders vorm te geven.
Boeren en grondeigenaren houvast bieden om met vertrouwen aan de toekomst te werken. Wij helpen bij het integreren van bomen en struiken in duurzame, innovatieve en volhoudbare productiesystemen.
Ontwerpvaardigheden gebruiken om nieuwe wegen te vinden in vaak oude landschappen. Met scenario’s, verfrissende methodes en slimme inzichten brengen we structuur aan in complexe landschappelijke vraagstukken.